Zeka geliştiren çocuk oyunları
Bir çocuğun yaşamının ilk birkaç yılındaki olumlu ya da olumsuz deneyimlerinin kalitesi, beyninin nasıl geliştiğini şekillendirmeye yardımcı olur. Çocuk oyunları ile zeka gelişimi ve özgüven desteklenebilir.Her çocuk kendi bireyselliği ile doğar, ancak beyin gelişimi dış faktörlerden ve yönlerden de büyük ölçüde etkilenebilir.Genler kalıtsal olurken, çevresel faktörlerin bilişsel gelişimi destekler. Artık zekanın hem doğanın hem de beslenmenin bir kombinasyonunun sonucu olduğu anlaşılıyor.
Doğumdan 5 yaşına kadar, bir çocuğun beyni, yaşamın herhangi bir zamanından daha hızlı gelişir. Motivasyon, öz düzenleme, problem çözme ve iletişim gibi birçok önemli, üst düzey yetenek için ihtiyaç duyulan bağlantılar ya bu ilk yıllarda kurulur – ya da hiç kurulmaz.
Bebeklik döneminde bellek tam olarak gelişmemiş olsa da, erken çocukluk dönemi (doğumdan 8 yaşına kadar) bellek gelişiminin oluşturulmasında ve kazanılmasında önemlidir. Belleğin gelişimini anlamak, etkinlikleri planlamak ve yaşamları boyunca onlara yardımcı olacak bellek becerilerini geliştirmek için stratejiler aramak için yeni bir yol sağlar.
Zeka geliştiren çocuk oyunlarına şimdi bir göz atalım…
1. Kart Eşleştirme
Resimli kartları eşleştirmek klasik bir oyundur. Hafıza,hatırlamaya dayanır ve kazanan, kartların nerede olduğunu hatırlayan ve maksimum puana sahip olur.
Bir tarafına hayvan resimleri olan kartları ters olarak yerleştirirdik. Diğer tarafta ise hayvan evlerinin/yavrularının/ kendi seçtikleri yiyecek kartlarının resimleri ters olarak yerleştirilecektir. Sırası geldiğinde kendisinin ve benimkini seçtiği kartı hatırlayarak doğru çifti bulması gerekir. Hafızayı keskinleştirmek ve hatırlamayı geliştirmek için ne eğlenceli bir yol!
2.Bulmaca Çözmek
Çocuklar büyük resmi oluşturmak için bir yapbozun parçalarını bir araya getirmekle meşgul olduklarından, bu zihin için iyi bir egzersizdir. Anaokulu öğrencisi için 4-6 parçalık bir yapbozdan başlayarak,8-10’luk bir yapboza ve ardından 10-12’lik bir yapboza geçerek, zorluğu kademeli olarak artırın. Çocuğunuzun,30 adet veya daha büyük bir yapbozu tamamladığında şaşırmayın.
Resimli bulmacaların yanı sıra, önce doğru çifti bulmak için ve daha sonra bir hafıza eşleşmesi olarak kişisel olarak zıt, eş anlamlı, bir araya gelen şeyleri vb. bulmacaları kullanalım. Sırada ne var, Ne eksik, Ne farklı gibi sorular beyni düşünmeye zorlar.
Bu yapbozlar öğretmen tarafından da yapılabilir ve sınıfta kullanılabilir.
3.Kelime Oyunları
Kelime oyunları zeka geliştiren oyunlar arasında en çok tercih edilir.Yeni bağlantılar kurmamızı sağlar ve bize aklımızın sınırlarının dışında düşünme şansı verir.
Kelime arama, Bulmaca, Şifre çözme, Bilmeceler, Scrabble, Boggle, Adam Asmaca, Tabu…
Bu oyunlar, beynin dil ve kelime bulma ile ilgilenen kısımlarını harekete geçirerek beyni egzersiz yapmaya, çalışmaya ve aktif olmaya zorlar.
Okulda da bunların çoğunu öğrenci deneyimini zenginleştirmek için kullanılabilir.
Elbette büyük küçük herkesin en çok tercih ettiği zeka gelişme oyunu ise satrançtır.
Problemlere çözüm üretmeyi ve sonraki hamleleri hesaplarken ürettiğimiz stratejiler,kesinlikle beyin gelişimini destekler.
Geri bildirim: Satranç nasıl oynanır? Bilge Anneler Satranç oynama tiyoları
Geri bildirim: Çocuklarda telefon tablet kullanım alışkanlığı Bilge Anneler
Geri bildirim: Çocuklara kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır? Öneri