Aile

Boşanmaların çocuklar üzerinde ki etkileri

Bir evlilik sona erdiğinde(boşanma döneminde), bazı ebeveynler kendilerini “ Çocuklar için birlikte kalalım mı?” gibi sorular sorarken bulurlar. Diğer ebeveynler boşanmayı tek seçenekleri olarak görüyor.

Ve tüm ebeveynlerin aklında -yaşam durumlarının geleceğinden velayet düzenlemesinin belirsizliğine kadar- pek çok endişe olsa da, en çok çocukların boşanmayla nasıl başa çıkacakları konusunda endişelenebilirler.

Peki boşanmanın çocuklar üzerindeki psikolojik etkileri nelerdir? Boşanma tüm çocuklar için stresli olsa da, bazı çocuklar diğerlerinden daha hızlı toparlanır. 1

İyi haber şu ki, ebeveynler boşanmanın çocuklar üzerindeki psikolojik etkilerini azaltmak için adımlar atabilir. Birkaç destekleyici ebeveynlik stratejisi, çocukların boşanmanın getirdiği değişikliklere uyum sağlamasına yardımcı olmak için uzun bir yol kat edebilir.

Neden İlk Yıl En Zorudur?

Tahmin edebileceğiniz gibi, araştırmalar, çocukların boşanmadan sonraki ilk veya iki yıl içinde en çok zorlandığını gösteriyor .Öfke, endişe ve inançsızlık yaşamaları muhtemeldir.

Ama birçok çocuk bu duruma zamanla alışıyor. Günlük rutinlerindeki değişikliklere alışırlar ve yaşam düzenlemeleriyle rahatlarlar. Bazı çocular ise bu durumu daha zor atlatıyor.Bu küçük çocuk yüzdesi, ebeveynleri boşandıktan sonra devam eden, hatta muhtemelen ömür boyu süren sorunlar yaşayabilir.

Boşanmayla İlgili Stres

Boşanma, genellikle çocukların bir ebeveynle – çoğu zaman babalarla – günlük temasını kaybetmesi anlamına gelir. Azalan temas ebeveyn-çocuk bağını etkiler ve 2014 yılında yayınlanan bir makaleye göre, araştırmacılar birçok çocuğun boşandıktan sonra babalarına daha az yakın hissettiklerini bulmuşlardır. 

Boşanma, çocuğun velayet sahibi olan ebeveynle, çoğunlukla da anneyle olan ilişkisini de etkiler. Birincil bakıcılar genellikle tek ebeveynlik ile ilişkili daha yüksek stres seviyeleri bildirmektedir. 

Bazı çocuklar için ebeveyn ayrılığı en zor kısım değildir. Bunun yerine, boşanmayı en zorlaştıran şey beraberindeki stres faktörleridir. Okul değiştirmek, yeni bir eve taşınmak ve kendini biraz daha bitkin hisseden bekar bir ebeveynle yaşamak, boşanmayı zorlaştıran ek stres faktörlerinden sadece birkaçıdır.

Zihinsel sağlık sorunları

Boşanma, çocuklarda ve ergenlerde ruh sağlığı sorunları riskini artırabilir . Yaş, cinsiyet ve kültürden bağımsız olarak, boşanmış ebeveynlerin çocukları artan psikolojik sorunlar yaşamaktadır. 

Boşanma, çocuklarda birkaç ay içinde düzelen bir uyum bozukluğunu tetikleyebilir. Ancak araştırmalar, boşanmış ebeveynlerden gelen çocuklarda depresyon ve kaygı oranlarının daha yüksek olduğunu bulmuştur.

Davranış Problemleri

Boşanmış ailelerin çocukları, iki ebeveynli ailelerin çocuklarına göre davranış bozuklukları, suçluluk ve dürtüsel davranışlar gibi dışsallaştırma sorunları yaşayabilir.Bu durum akranlarıyla çatışmasına vesile olabilir.

Risk Alma Davranışları

Boşanmış ebeveynleri olan ergenlerin, madde kullanımı ve erken cinsel aktivite gibi riskli davranışlarda bulunma olasılıkları daha yüksektir. Amerika Birleşik Devletleri’nde, boşanmış ebeveynleri olan ergenler daha erken alkol içiyor ve akranlarına göre daha yüksek alkol, esrar, tütün ve uyuşturucu kullanımı bildiriyor.

Kötü Akademik Performans

Boşanmış ailelerin çocukları her zaman akademik olarak iyi performans göstermezler. Bununla birlikte, 2019’da yayınlanan bir araştırma, boşanmış ailelerden gelen çocukların, boşanma beklenmedik bir durumda olduysa,okulla ilgili sorun yaşama eğilimindeyken, boşanmanın muhtemel olduğu ailelerden gelen çocukların aynı sonucu vermediğini öne sürdü

Hintli kadınların güzellik sırları

One thought on “Boşanmaların çocuklar üzerinde ki etkileri

  • Trolmen

    Çok güzel bi site herkese tavsiye ederim

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir