Dukan Diyeti Nasıl Yapılır? Dukan Diyet Listesi
Dukan Diyeti Nedir?
Dukan diyeti beslenme uzmanı Dr.Pierre Dukan tarafından oluşturulmuştur.Fransız uzman Dr.Pierre Dukan’ın,Dukan diyeti hakkında yazdığı kitap 25 farklı dile çevrilmiş ve onbir milyondan fazla satın alınmıştır. Hayatını obezite ile mücadeleyle geçirmiş olan,Dr.Pierre Dukan’ın,Dukan diyeti hakkında kendi sözlerine bir gözatmakta fayda var.
Kullandığım metodu 70’li yıllarda yarattım. Beslenme alanındaki uzmanlığımdan yola çıkarak öğrendiğim kalori sisteminin, istediğim sonuca ulaşmamda faydalı olmadığını fark ettim.Tüm çabalarıma rağmen, hastalarımın birçoğu çok yavaş kilo vermekte, umutlarını kaybedip vazgeçmekteydi.
Onlara sorduğum sorular sayesinde, kilo almaları kimi için karbonhidartlar, yani şekerli besinler, kimi için de nişastalı besinler, tahıllar ve unlu besinler olduğunu gördüm. Yağların tehlikesi daha azdı. Sebzeler ve proteinlerde ise tehlike yoktu.
Bunların ışığında, her durumda hastaların ihtiyaçlarına cevap vermemi ve iyi sonuçlar almalarını sağlayacak bir yöntem üzerinde, tıpkı bir sanatçı gibi çalıştım. Zamanla bu metodun geliştiğini, önce kulaktan kulağa sonrada internette çok sayıda insana ulaştığını gördüm. Bu sebeple de metodumu, danışma seanslarımda kullandığım sözleri, tonu ve empatiyi aynen kullanarak açıklayan bir kitap yazdım. Bu kitap ve metod, hiç ummadığım şekilde büyük bir başarı kazandı ve böylece hayatımın akışı değişti.
Dr.Pierre Dukan
Dukan Diyeti: protein ağırlık bir beslenme yöntemi içerir ve dört aşamadan oluşmaktadır.
1.Atak Aşaması
Dukan diyetinin ilk aşaması Atak Evresi’dir.Kilonuza göre değişiklik gösterebilir fakat en fazla 10 gün yapılmaktadır.Bu dönemde sadaece yağsız protein alımı yapılmaktadır.Yağsız olduğu taktirde bir porsiyon sınırlaması bulunmamaktadır.
1.1 Atak devresinde izinli olan ürünler
- Yağsız kırmızı et
- Yağsız beyaz et
- Dana ve sığır eti
- 1.5 Yemek kaşığı yulaf kepeği
- Haşlanmış yumurta
- Az yağlı süt ürünleri; beyaz peynir,süt,yoğurt
- Çay ve kahve şekersiz ya da aspartam ile tüketilebilir.
- Minumum 2 litre su
2.Seyir Aşaması
İkinci aşama ise Seyir aşamasıdır.Bu dönemde saf protein alımı devam etmektedir.Bunun yanı sıra yavaş yavaş sebzeler de listeye eklenmeye başlanır.Bu aşamanın uzunlupu ise verilecek olan kilonun sayısana bağlıdır.Kişinin ideal kilosuna ulaşabileceği Seyir evresinde, her bir kilo kaybetmek için ortalama altı gün uygun görülmektedir.Daha detaylı açıklamak gerekirse, örneğin ortalama 5 kilo vermek isteyen bir kişi seyir dönemini 30 gün yapmalıdır.
1.1 Seyir devresinde izinli olan ürünler
- Mantar
- Kereviz
- Kabak
- Yeşil fasülye
- Domates
- Havuç
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Bürüksel lahanası
- Brokoli
- Enginar
- Kuşkonmaz
- Patlıcan
- 2 yemek kaşığı yulaf kepeği
- Hayvansal proteinler
3.Güçlendirme Aşaması
İstediğiniz ideal kiloya ulaştıktan sonra en önemli kurallardan biri bunu korumak ve tekrar kilo almamaktır.Güçlendirme döneminde; atak ve seyir döneminde tüketilen ürünlerin yanı sıra yasak olan bazı ürünleri de bu dönemde artık tüketmeye başlayabilirsiniz.
1.1 Güçlendirme devresinde izinli olan ürünler
- Kırmızı et
- Haftada iki kez kutlama öğünü yapabilirsiniz.(İştah açıcı öğünler yapablirsiniz)
- Günde 2.5 yemek kaşığı yulaf kepeği tüketmek zorunludur.
- Günlük bir porsiyon meyve
- Günlük 2 dilim buğday ekmeği
- Belli bir miktar nişasta ve makarna
4.Koruma Aşaması
Artık ideal kilonuza ulaştınız ve korumanız gerekmektedir.Bu dönemde dikkat etmeniz gerekenler ise;
- Hergün minumum 3 yemek kaşığı yulaf kepeğine devam edilmelidir.
- Haftada 3 gün spor yapmalısınız zaman bulamıyorsunuz en azından günlük 30 dakika yürüyüş yapmalısınız.
- Haftanın istediğiniz bir gününü belirleyerek bugünu protein günü yapmalısınız.