Çocuk Gelişimi

Dikkat Eksikliği Tedavisi için Ne Yapılmalı?

Çocuklar da ilaç kullanmadan dikkat eksikliğini yenmek mümkün

Günümüz çocuklarının en büyük problemi dikkat eksikliği değil mi? Çocuklarımız günlük aktivitelere odaklanamıyor, ders yaparken sürekli dikkatleri dağılıyor, başladıkları işi bitirip sonuna kadar görevlerini yerine getiremiyorlar.

Biz aileler içinse bu durum oldukça üzücü, sıkıcı ve bazen öfke dolu anlar yaşamamıza sebep olabiliyor.

BELKİ DE ÇOCUĞUMUZLA ÇATIŞMAYA BAŞLIYORUZ

Ama unutmayalım ki; hiçbir zaman çözümsüz değiliz. En üstesinden gelemeyeceğimize inandığımız problemler için bile HER ZAMAN YAPILACAK ÇOK ŞEY VAR. YETER Kİ BİZ KARARLI OLALIM.

Öncelikle sakinliğimizi koruyalım.Bu sitede yazılarımı okuduğunuz sürece her zaman SAKİN KALMANIN önemine değineceğim.

Harekete geçmeden, ya da bir cümle kurmadan önce düşünelim. Belki kısa bir nefes alıp verme egzersizi hem çocuğumuz, hem bizler için sakinleşme yolu olabilir.

Gelelim ev ortamında, ya da günlük yaşamın akışında dikkati dağınık çocuğumuz için neler yapmalıyız?

DÜZENLİ OLUN
  • Öncelikli temiz ve dağınık olmayan bir ev, oda ve çalışma ortamı hazırlayalım. Çalışma alanında sadece çocuğun ihtiyaç duyacağı kitap, kalem silgi gibi gerekli materyaller bulunsun. Diğerlerini masadan kaldıralım. Çocuğun kolaylıkla ulaşabileceği dolap, kitaplık gibi yerlere yerleştirelim. Her eşyanın yerleştirildiği sabit bir yer olmasına özen gösterelim ki,  gerekli bir malzemeyi ararken zaman kaybedip, dikkat dağınıklığına sebep olmayalım.
  • Genel olarak evimizde çok fazla eşya, oyuncak gibi ortamı kalabalıklaştırmayacak bir ortam hazırlamaya da dikkat edelim.
PLAN YAPIN

Planı çocuğumuzla birlikte yaparsak, kendini değerli ve önemli hisseder. Söz sahibi olan çocuk bizlerle işbirliği yapmaya hazır hale gelecektir. Konuşun beraber. “ Okuldan eve gelip, yemeğini yedikten sonra ne yapmak istersin, önce derslerimizle mi ilgilenelim yoksa biraz oyun mu oynayalım, ya da dinlenmek mi istersin” 

Öncelikle serbest zaman geçirmek istediyse ( ister oyun oynayın, ister kısa bir süre beraber sevdiğiniz bir program izleyin )  bunu gerçekleştirin. Serbest zamanın arkasından sorumluluklarla ilgilenme zamanı. “ o zaman dinlendikten sonra da ödevlerine zaman ayırırız.” diyerek günü beraberce planlayın. Ve en önemlisi beraber yaptığınız plana uymalısınız.  “ Bu programı her gün düzenli olarak uygulayacağız bilgin olsun” demeyi unutmayın.

Peki ya çocuk serbest zamanın ardından sorumluluklarını ödevlerini yapmak istemezse ne olacak?

O zaman hazırladığınız programı tekrar konuşmanız gerekiyor. “ Bu durumda önce ödevini yapıp, sonra eğlenceli zaman geçirmen daha doğru olur” diyebilirsiniz. AMA KARARLI OLUN.

ÇOCUKLAR KARARLI YAKLAŞIMLARA UYUM SAĞLAMA KONUSUNDA DAHA BAŞARILI OLACAKLARDIR.

ERTELEMEK YOK

Çocuğunuz yapılan plana uyması gerektiğini bilmeli. Dikkat eksikliği olan çocuklar ertelemeye çok meyillidir.  “ anne sonra yaparım “,  “anne beş dakika bekle”, “anne bugün ödev yapmasam olmaz mı? , “ anne bugün okula gitmesem olmaz mı “   ?

“  ee peki bugünlük böyle olsun”  DEMEYİN !!!  ÖNCE SİZ DİSİPLİNLİ VE KARARLI OLUN.

TV TABLET, TELEVİZYON !!! TEKNOLOJİK ARAÇ GEREÇLERE SINIR KOYUN.

Teknoloji çağında çocukları internetten tamamen uzak tutmamız uygun olmaz. Yenlikleri, gelişim ve değişimleri beraberce takip etmek faydalı olacaktır. Fakat sınırsızca izleme, oyun oynama hakkı vermek dikkat dağınıklığını artıracaktır. Aynı zamanda görev ve sorumluluklara karşı isteksizliği de artırır. Ne kadar süre kullanacağına karar verip, ne olursa olsun bu sürelere uymaya dikkat edelim

SEVGİ DOLU ANLAR GEÇİRMEYİ DE İHMAL ETMEYİN.

SEVGİLER

UZMAN ÇOCUK GELİŞİMCİ

AYNUR IŞIK