Çocuk Gelişimi

Çocuğum Otizmli Olabilir mi?

Sevgili aileler otizm hakkında herhangi bir konuda paniğe kapılmadan önce o konu hakkında biraz araştırma yapıp, bilgi sahibi olmamız daha iyi olabilir. Araştırma yaparken doğru kaynaklardan yararlanmak, gerekirse bir uzman desteği almak en doğrusu.

Biliyorsunuz halk arasında pek çok konu hakkında yorumlar yapılır, ama herkes sadece kendi bildiği kadar yorum yapabilir. Örneğin çocuğunuzun konuşmasının geri kaldığını düşünüyor olabilirsiniz. Başka çocukların sizinkinden çok daha iyi konuştuğunu gözlemleyebilirsiniz.

O Çocukların aileleri “ ya senin çocukta bir problem mi var acaba, bak başka çocuklar çoktan konuşuyor” diyebilirler.

BAŞKALARININ YORUMLARINI DİNLEYEBİLİRİZ, AMA LÜTFEN ÖNEMSEYİP PANİĞE KAPILMAYALIM. ARAŞTIRALIM. BİR UZMANA DANIŞALIM.

OTİZMDE TAM OLARAK BÖYLE BİR KONU İŞTE SEVGİLİ AİLELER.

Eyvah çamaşır makinesini izliyor çalışırken!

Eyvah dönen araba tekerlerine takılıp kalıyor!

Eyvah kendi kendine vakit geçirmeyi çok seviyor!

OTİZMDEN ŞÜPHELENİYORSAK BU BELİRTİLERE KULAK VERELİM, AMA LÜTFEN PANİĞE KAPILMAYALIM. KESİN OTİZM TANISI GÖZÜYLE BAKARAK DAVRANMAYALIM.

PEKİ NEDİR OTİZM?

Nörolojik ve gelişimsel bir bozukluktur. Bilimsel araştırmalar pek çok neden öne sürse de tam olarak otizme kaynak olan kesin bir neden belirlenememiştir.

NEDENİ KESİN DEĞİLDİR. LÜTFEN KENDİNİZİ SUÇLAMAYIN 

Otizm tanısı alan kimi çocuğun ailesi kendini suçlamaktadır. “Benim yüzümden, onunla ilgilenemedim, kimsemiz yoktu ve çocuğum çok yalnız kaldı, onu dışarı çıkaramadım”  gibi sürü neden OTİZM’ İN  tek başına nedeni olamaz.

HEM KENDİMİZİ SUÇLAMAK ÇÖZÜM DEĞİL, ARTAN BİR PROBLEM VE ÇÖZÜMSÜZLÜK GETİRECEKTİR.

OTİZM BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Klinik değerlendirmede ailelerin ilk şikayetlerinden biri:  anne,baba, mama vb. İlk kelimeleri kullanabilirken, ortalama 18. aydan sonra kullandığı kelimeleri söylemeyi bırakmasıdır. Bu belirti biz uzmanlar için otizm şüphesi oluşturabilecek bulgulardan bir tanesidir.
  • Konuşma gelişimi, yukarıda da belirttiğim gibi yaşından geri kalabilirler. Algılamada ( alıcı dil) daha başarılı olmalarına rağmen,ifadeye dökme becerileri zayıf olabilir.
  • Konuşan kişiye cevaben ekolalik davranış gösterebilir. Örneğin ona “ nasılsın” diye sorulduğunda cevap yine “nasılsın” şeklinde olabilir. Dolayısıyla karşılıklı olarak akıcı iletişim otizmli çocuklarda önemli bir problem olabilir.
  • Göz kontağı kısa sürelidir. Bir iki saniye odaklanıp gözünü çekebilir. Otizmli çocuklar fazla uyarana (  uzun süreli göz kontağı kurma gibi) tepki verebilirler.
  • Otizmli çocuğa, adı ile seslendiğimizde, sanki duymuyormuş gibi tepkisiz kalabilirler. Aslında duyuyor. Ama uyarana ( sese) cevap verme yeterliliği yok.
  • Otizmli çocukta dikkat dağınıklığı görülebilir. Bir nesne ya da kişiye odaklanarak etkinliği sürdürmekte güçlük yaşayabilir.
  • Karşılıklı olarak bir oyunu sürdürebilmek çok zordur. Örneğin karşılıklı birbirimize top atma oyunu. Siz topu çocuğunuza atabilirsiniz, otizm şüphesi olan bir çocuk ise ya hiç ilgilenmez, ya da topu alıp başka bir yöne atabilir. Buna ortak dikkat sağlayamama denir.
  • Bazı yüksek sesle, ya da gürültülü bir ortam otizm şüphesi olan bir çocuğu çok rahatsız edebilir. Çocuk huzursuzlanır, Kulaklarını tıkayabilir. Sürekli mızırdanabilir. Demek ki çocuğumuz fazla uyarandan (ses) rahatsızlık duymaktadır. Bu durum otizm için bir düşündürücü olabilir.
  • Klinik değerlendirmede aileler “Çocuğumuz bizlerle iletişim kuruyor. Ama sosyal ortamda hiç kimseyle iletişim kurmuyor” diyerek otizm şüphesi oluşturabilecek bir bilgi verirler. Sürekli iletişim halinde olduğu kişilerle güven duygusuna bağlı iletişimde olabilirler. Fakat diğer çocuklar ve insanlarla etkileşime geçmemek , otizm için düşündürücü  bulgu olabilir.
  • Otizmli çocuklar genelde  bazı uyaranlara fazla tepki verebilirler. Örneğin dokunulmak, el ele tutuşmak ,sarılmak vb. dokunsal temastan hiç hoşlanmayabilirler. Bu durumda otizmden şüphelendiğimiz bir çocuk için önemli bir konudur.
  • Bazı otizmli çocuklar ise uyarana tepkisiz kalabilirler. Örneğin, başını masaya çarptığında, acıdığını hissetmeyebilirler. Bu durumda tehlikeli durumlara karşı korunmasız olabilirler
ÇOCUĞUNUZDA BUNLARA BENZER BELİRTİLER MEVCUTSA MUTLAKA BİR UZMAN DESTEĞİ ALALIM!!

SEVGİLER

UZMAN ÇOCUK GELİŞİMCİ

AYNUR IŞIK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir