Pedagog Adem Güneş Sözleri,Adem Güneş Kimdir?
Adem Güneş Kimdir?
Adem Güneş 1969 yılında Ankara’da dünyaya geldi. Rotterdam Üniversitesin de Pedagoji bölümünü bitirmiştir. Yüksek Lisansını ise Sosyoloji olarak tamamlamıştır. Doktorasını Sakarya Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık üzerine yapmıştır. 24 adet basılı kitabı olan Adem Güneş, katılıdığı televizyon ve radyo programları ile adından fazlaca söz ettirmiştir.
Babamın ölümüyle” duygularımı bastırmayı” öğrendim… Artık hayatta daha güçlü olabilecek bir araca sahip olmuştum… Duyarsızlaşmayı öğreniyordum adım adım…
Adem Güneş, Bırak ve Rahatla
Bir çocuğun basına gelebilecek en büyük kayıp, davranışlarını yönetme becerisini kaybetmesidir.
Çocuk kendisine saygı duyulmayan bir ortamda ise asla içini dinlemeyi istemez.
Adem Güneş, Güvenli Bağlanma
Babalar baba gibi değil, anneler de ana gibi değil artık. Öyle olunca toplumda hasta ruhlu yeni bir nesil yetismeye başladı.
İnsan, ancak yalnızlığı içinde kendini onarabilir..
Birçok anne baba “El alem ne der?” kaygısından dolayı çocuklarının çocuksu davranışlarına engel olur.
Her ebeveyn çocuğuna yönelecek incitici bir bakıştan, zarar verici bir tutumdan, şiddetten, tacizden kendisini koruyacak güce erişmesini arzu eder.
Ebeveynlerin şiddet eğilimi, kendi çocukluk deneyimlerinin bir sonucudur.
Mahremiyet Eğitimi
Ebeveynlerin şiddet eğilimi, kendi çocukluk deneyimlerinin bir sonucudur.
Ebeveynler çocuklarının duygularını yönetmek yerine, onlara kendi duygularını yönetmesini öğretmelidir ki bu; Mahremiyet Eğitimi’dir.
Bir gün engellendiği, izin verilmediği ölçüde isyan ediyor çocuk. Sonra da adı ‘Asi evlat’ oluyor…
Çocuk suçlamalarla büyümüşse içindeki suçluluk hissi kalıcıdır. Yıllar geçse de o his kişiyi arayıp bulur.
…anne-baba çocuğunda, “Doğru otur. Düzgün konuş. Sesini yükseltme. Yemekten önce ellerini yıka. Yemekten sonra dişlerini fırçala…” gibi bir takım robotik davranışları oluşturmak yerine, önce çocuğunun kişiliğinin hırpalanmamasını, karakterinin sağlamca yerleşmiş olmasını sağlamalıdır.”
İnsanın kendini onarması, doktora gidip kırılmış kolunu tedavi ettirmesi gibi pratik bir iş değildir… Kol kırılsa, kırılan şey somuttur; koldur… elle tutulur gözle görülür bir yerdir kol… Ancak kırılan yer duygular ise yani somut değil, soyut bir gerçeklikse ve kırılmalar ta çocuklukta başlamışsa… Zarara uğramış duyguları bulmak ve onarmak için daha farklı bilgilere ve yöntemlere ihtiyaç duyulacaktır.
Bir çocuğun başına gelebilecek en iyi şey, kendisini değerli hissettiren bir ebeveyne sahip olmaktır.
Duygulanım yerimiz, kalbin hemen sol yan tarafında bir karış genişliğinde bir alandır. Duygular burada kendi hissini üretir. Hisler, bu bölgede yoğunlaşır ve duyguya dönüşür. Öfkelendiğimizde burada sıkışma hissedilir. Heyecanlandığımızda kelebekler buradan uçuşur.
Geri bildirim: Çocuklar neden yalan söyler ve bu konuda ne yapmalı?
Geri bildirim: Duolingo ile ingilizce öğrenmek çok kolay • Bilge Anneler
Geri bildirim: Başarısızlık yoktur,yalnızca sonuçlar vardır. •Bilge Anneler
Geri bildirim: Depremden nasıl korunuruz? Çocuklara deprem nasıl anlatılır?