Çocuklar neden yalan söyler ve bu konuda ne yapmalı?
Zaman zaman hepimiz yalan söylemeye başvurabiliyoruz.Yetişkinler de olduğu gibi çocuklar da böyle bir istekle karşılaşabiliriz.
Elbette kimse çocuğunun yalan söylemesini istemez. Ama yalan söylemenin insan olma sürecinin tamamen normal bir parçası olduğunu bilirsek, belki bu bize yardımcı olur.
Bununla birlikte, ne kadar akıllı olursa olsun, çocukların yalan söylediği için genellikle kafaları okşanmaz.Bu normal bir durum olarak yansıtılmamalı.
Ebeveynlerin amacı, çocuğa dürüstlüğün değerini öğretmek ve ona dürüst olmanın ne kadar önemli olduğunu anlatmaktır.
Çocuğunuz uzun hikayeler anlatmaya başlar ve bu konuda ne yapacağınızı bilemezsiniz. Bu nedenle, burada yaşa bağlı olarak çocukların yalanları ve nedenleri için bir rehber ve bu gibi durumlarda en iyi nasıl davranılacağına dair öneriler bulunmaktadır.
2-3 yaş neden yalan söylüyor ?
Yalan söylemenin kötü olduğunu anlamak için henüz çok genç ve sadece beladan kaçınmak ya da gerçekten istediği bir şeyi elde etmek için icat ediyor. Oyun, fantezi ve gerçeklik arasındaki çizgi bulanık olduğundan, bazen bir çocuk gerçek olmasını istediği şeyi gerçekmiş gibi gösterebilir.
Ebeveynler bu konuda ne yapmalı?
Çocuk ceza alamayacak ve hatta bir şeylerin yanlış olduğunu anlayamayacak kadar küçük olduğundan, yalanlarına fazla dikkat edilmemelidir. Örneğin, çok bariz bir şey olmuşsa, örneğin, çocuk kurabiye yemediğini söylüyor, ancak öyle olmasa da, gerçekte nasıl olduğunu tahmin ettiğinizi rahatlıkla ima edebilirsiniz: “Hmm, bu kırıntıları nereden bulduğunu merak ediyorum?
4-5 Yaş Neden Yalan Söyler?
Bir çocuk ne kadar iyi konuşursa ve teorik olarak cezalandırılabileceği durumlara ne kadar sık girerse, aldatmaya o kadar yatkın olur. Yalan söyleyebilir çünkü gerçekten bir mucize olmasını istiyor ve aslında şu anda ona kızdığınız şeyi yapmadı. Ya da kontrol edemediği aşırı aktif bir hayal gücüne sahip olduğu için.
Ebeveynler bu konuda ne yapmalı?
Bu yaşta yalan söylemek, karşılaştığı sorunu çözmek için bu kadar verimsiz bir yol seçen çocuğun olgunlaşmamışlığının bir sonucudur. Bu nedenle, ebeveynler okul öncesi bir çocuğun yalanına sakin ve yapıcı bir şekilde davranmalıdır. Bir çocuğun davranışını düzeltmek için her zaman dürüstlüğün önemini vurgulayın, bu anlamda kendinize iyi bir örnek olun ve ayrıca çocuğun yalan söylemenin sonuçlarının ne olabileceğini anlamasına yardımcı olun.
6-8 Yaş Neden Yalan Söyler?
Sınırları bu şekilde test ederler ve nelerden kurtulabileceklerini ve nelerden kurtulamayacaklarını anlarlar. Gerçek şu ki, okulun başlamasıyla birlikte çocuğa birçok görev ve sorumluluk düşüyo.Yalanların yardımıyla çocuk, içinde bulunduğu kötü durumunu hafifletmeye çalışır. Genellikle bu yaşta yalan söylemek okul, ev ödevi, öğretmenler, arkadaşlar ile ilişkilidir. Çocuklar genellikle okulda daha ustaca yalan söylemeyi öğrenseler de, onları fark etmek yine de kolaydır. Bugün matematikte hiçbir şeyin sorulmadığı ifadesi, elektronik veya normal bir günlüğe bakılarak hızlı bir şekilde doğrulanabilir.
Ebeveynler bu konuda ne yapmalı?
Dürüstlüğün önemini açık ve net bir şekilde açıklamaya devam edin ve açıkça yalan söylemek zorunda kalacağı sorularla çocuğu köşeye sıkıştırmayın. Çocuğunuza, doğruyu söylerse yalan söylediği için ona kızmayacağınızı bildirin. Sözünüzü tutun. Çocuğu başka biriyle kıyaslamayın.Örneğin: “En iyi arkadaşınız size yalan söylese ne hissedersiniz?”. Çocuğunuzu her zaman dürüst olduğu için övün.