Çocuk GelişimiEğitim

Çocukların zeka gelişimini destekleyen 10 öneri!

Bilişsel zeka gelişimi, bir çocuğun öğrenme, bilgi edinme ve çevresiyle etkileşim kurma biçimi ile karakterize edilir. Bir çocuk belirli gelişimsel kilometre taşlarını karşıladıkça farklı bilişsel beceriler kazanılır, ancak herhangi bir yeteneğe sahip bir çocuk aktif öğrenmeyi teşvik eden etkinliklerden faydalanacaktır. Bir ebeveyn olarak, günlük rutininize basit aktiviteler ekleyerek çocuğunuzun hafıza, konsantrasyon, dikkat ve algı alanlarındaki bilişsel gelişimini teşvik edebilirsiniz.

Çocuğunuzun bilişsel gelişimine yardımcı olmanın 10 kolay yolu:

1. Şarkı söylemek

Çocuğunuzla birlikte şarkılar söyleyin ve onu da sizinle birlikte söylemeye teşvik edin. En sevdiği şarkıları ve müzikleri evde ve arabada düzenli olarak çalın ve sonunda kendi başına şarkı söylemeye başlayabilir. Bu aktivite, hafızayı ve kelime tanımlamayı geliştirmeye yardımcı olur.

2. Gürültüleri Tanımlayın

Çocuğunuzun gün boyunca duyduğu sesleri (örneğin kuş ötüşü, araba kornası, akan su veya bulaşık makinesi) tanımlamasını sağlayın. Günlük ortamında seslerin nesnelerle nasıl ilişkili olduğunu anlamaya başlayacak.

3. Alfabeyi Çalıştırın

Alfabe hakkında kitaplar okuyarak ve alfabe bulmacalarıyla oynayarak “Alfabe Şarkısı”na eşlik ederek çocuğunuzun harfleri tanımasına yardımcı olun.

Çocuğunuzun harfleri öğrenmesine yardımcı olacak kolay bir oyun örneği:

  1. Parlak renklerle yazılmış alfabenin her harfini içeren ayrı kareler kesin.
  2. Bunları karıştırın ve evin çeşitli yüzeylerine bantlayın.
  3. Çocuğunuzla alfabeyi gözden geçirin ve bir sonraki harfi bulması için evin içinde arama yapması için onu cesaretlendirin ve sırayla duvara bantlayın.
  4. Bitirdiğinizde, oyunu tekrar oynamaya hazır olana kadar alfabedeki harfleri duvarda sırayla bırakın

4. Sayma Alıştırmaları

Sayma alıştırması yapmak için gün boyunca fırsatları belirleyin. Çocuğunuz giyinirken dolabındaki ayakkabı sayısını veya parka gittiğinizde oyun alanındaki kaydırak sayısını sayın. Yakında her şeyi saydığınızı görebilirsiniz!

5. Şekiller ve Renkler Uygulaması

Çocuğunuzla etkileşim kurarken şekilleri ve renkleri tanımlayın. Avluda oynarken “Bu yuvarlak, mavi bir top” diyebilir veya dur işaretine yaklaşırken “Bu işaret kırmızı bir sekizgendir” diyebilirsiniz. Yaşlandıkça, ondan nesneleri size tanımlamasını isteyebilirsiniz.

6. Seçenekler Sunun

Mümkün olduğunda çocuğunuza seçenekler sunun: “Kahverengi şortları mı yoksa mavi şortları mı giymek isterdiniz?” veya “Öğle yemeğinizin yanında süzme peynir mi yoksa yoğurt mu istersiniz?” Bu onun daha bağımsız hissetmesine ve gününü etkileyen kendinden emin kararlar almayı öğrenmesine yardımcı olacaktır.

7. Soru Sor

Çocuğunuzun kendi kendine düşünmeyi öğrenmesine yardımcı olmanın bir başka yolu da ona şu soruları sormaktır: “Oturma odasını temizlerken önce hangi oyuncağı almalıyız? Veya “Merdivenlerden yavaş inmek neden önemlidir?” Ona sorular sormak, problem çözmeyi öğrenmesine ve ortamının nasıl çalıştığını daha iyi anlamasına yardımcı olur.

8. İlginç Yerleri Ziyaret Edin

Merakını uyandırmak ve ona “uygulamalı” deneyimler sağlamak için yerel çocuk müzesine, kütüphanesine veya çiftçi pazarına geziler yapın. Tepkilerini ve tepkilerini keşfederken ve dinlerken ona sorular sorun. Bu maceralar ikiniz için de bir öğrenme deneyimi sağlayabilir.

9. Günlük Eşyalarla Oynayın

Günlük ev eşyalarıyla oynamak eğitici, eğlenceli ve uygun maliyetlidir. Çocuğunuzu çeşitli büyüklükteki kapakları beraberindeki tencerelerle eşleştirmeye veya aynaya bakıp burnunu, ağzını, gözlerini vb. göstermesini sağlayın.

10. Çeşitli Oyunlar Sunun

Problem çözmeyi ve yaratıcılığı teşvik etmek için çocuğunuzla çeşitli oyunlar oynayın. Çocuğunuz daha küçükse, ikiniz bloklarla inşa edebilir ve “Peek-a-Boo” oynayabilirsiniz. Yaşlandıkça, onu masa oyunlarına, bulmacalara katabilir ve “Saklambaç” oynayabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir